20 råd

Här finns lite tips och råd om du funderar på att starta ett företag.

 1. Leta hållbara affärsidéer. Tänk nytt och försök hitta på något som ingen annan redan kommit på.
 2. Tänk på lönsamheten. Det räcker inte med att brinna för en idé eller att man själv tycker att varan man ska sälja är jättebra. Fundera också över hur man ska kunna tjäna pengar på verksamheten. Det man gör måste vara lönsamt.
 3. Var inte rädd för förlust i början. Vinsten behöver inte komma första året. Många företag går med förlust första året innan man hittat tillräckligt med kunder eller skrivit av startkostnaderna.
 4. Hitta kunder. Att hitta de rätta kunderna är ofta hemligheten med att få en bra start. Gör en beräkning över hur många kunder du kan få och vad dessa är beredda att betala för den vara eller den tjänst som ditt företag säljer.
 5. Börja med inkomsterna. En del företag börjar med stora utgifter och tänker för mycket på avdrag – kanske resor, dyrbar datorutrustning och tjänstebil till sig själv. Det måste man oftast vänta med. Börja i andra ändan – med att skaffa inkomster och vänta med de stora utgifterna.
 6. Skaffa nätverk. En småföretagare har stor nytta av erfarenhetsutbyte med andra. Skaffa dig ett nätverk av personer som har lite annan kompetens än du själv.
 7. Satsa på försäljning. En duktig entreprenör missar aldrig en affärsmöjlighet utan försöker ständigt sälja in både företagets idéer och företagets produkter. Att vara en duktig försäljare kan ibland vara minst lika viktig som att vara duktig i den verksamhet som företaget är i.
 8. Var försiktig med lån. Det går att få lån både via bankerna eller de statliga organisationerna som Almi och Nutek. Men ofta är det bäst att börja i liten skala utan stora lån.
 9. Skilj på egna och företagets pengar. Blanda inte ihop den egna ekonomin med företagets. Genom att ha aktiebolag är det lättare att skilja dessa ekonomier åt.
 10. Fundera över vilken företagsform som är bäst. Det finns fördelar med aktiebolag – man riskerar inte sin privata ekonomi vid en konkurs och skatten kan bli lägre om vinsten blir stor. Men för att starta aktiebolag måste man satsa 50 000 kronor i aktiekapital och bokföringen blir mer komplicerad. Ofta är det därför bäst att starta med enskild firma, och gå över till aktiebolag när företaget växer. Men för den som har anställda är aktiebolag i regel bästa företagsformen.
 11. Bygg inte på bidrag. Sök de bidrag som finns att få, men bygg inte verksamheten på att du får bidrag.
 12. Ägna dig åt det du kan bäst. Satsa din energi på själva verksamheten och på att skaffa nya kunder. Köp de tjänster du själv inte behärskar.
 13. Skaffa smidiga rutiner. Lägg upp ett smidigt system för fakturering och bokföring.
 14. Fakturera direkt. Vänta inte med att skicka fakturor. Försök få in pengar så fort som möjligt för det du säljer.
 15. Håll kostnaderna nere. Att försöka sänka sina kostnader kan ibland vara lika viktigt som att höja inkomsterna.
 16. Var inte rädd för att misslyckas. En småföretagare måste ibland ta risker för att ha chans att lyckas. Den som tar risker misslyckas ibland, och det är inget att skämmas över. Det gäller att försöka se möjligheter och inte problem.
 17. Utveckla företaget. Det gäller att hela tiden försöka hänga med i nya trender.
 18. Skaffa gratishjälp. Det finns mycket gratishjälp att få. Skatteverket håller t ex gratiskurser för nyföretagare. I gratisskriften Starta företag kan man också få mycket hjälp. Den ges ut av Skatteverket och fem andra myndigheter.
 19. Tänk på pensionen. Om du slutar en anställning och startar eget försvinner tjänstepensionen, som är en stor del av den totala pensionen. Som företagare måste du själv skaffa dig en sådan pension.
 20. Arbeta hårt. Den som vill vara sin egen måste räkna med att jobba hårt. Glöm det där med 40-timmarsvecka och räkna med att du ständigt har ditt företag i tankarna. Det finns sällan några genvägar till framgång, och problemen på vägen kan vara många.

(Källa: Anders Andersson)